Graffiti Panevėžys

KĄ GAUSIME SUJUNGĘ ISTORIJĄ IR GATVĖS MENĄ?

Projektu “Istorijos refleksija gatvės meno projekte” jauni žmonės buvo kviečiami į dialogą, į refleksiją su savimi ir vieni kitais, tam, kad suprastų, kokios Lietuvos istorinės asmenybės paliko ryškiausią pėdsaką jų asmenybėje.
Dažnai prieštaringai vertinamas graffiti ir gatvės menas čia pasitelkiamas tam, kad paskatinti jaunus žmones galvoti apie istorinius, kultūros įvykius ir asmenybes.
Pirmojoje kūrybinių dirbtuvių dalyje Panevėžio jaunimas dirbo grupėse, nusistatė lūkesčius, ugdėsi komandinio darbo kompetencijas. Kiekvienas dalyvis išsirinko po asmenybę, kurią norėtų atvaizduoti naudodamas gatvės meno (stencil art/graffiti) techniką.
Dalyviai buvo kviečiami atlikti minties eksperimentą ir pagalvoti, kaip norima pagerbti Lietuvos istorijos arba kultūros asmenybė atrodytų šiandien ? Ką kalbėtų, kokias problemas spręstų. Ar naudotų ginklą, laikraštį ar socialinius tinklus ?
Penevėžio jaunimas pasirinko atvaizduoti LR prezidentę Dalią Grybauskaitę. Jų manymu ji ir krepšinis yra neatsiejamos ir labiausiai Lietuvą reprezentuojančios dalys, todėl ją pavaizdavo kaip krepšinio žvaigždę. Kita grupė pasirinko, atvaizduoti Panevėžio merą ir jo vykdomas pertvarkas. Dar kita jaunų žmonių grupė išsirinko Darių ir girėną ir apvilko jį geležinio žmogaus kostiumu, taip apsaugodami nuo Lituanikos katastrofos.
Projekto iniciatoriai VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija su šiuo kūrybiniu užsiėmimu aplankys iš viso 4 miestus.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.