Dokumentinis kinas Mažeikiuose

Kinas vėjo malūnų fone Mažeikiuose

2020 birželio 27 d. šeštadienį Mažeikiuose vėjo malūnų parke įvyko įspūdingas ir neįprastas kino senasas po atviru dangumi. Buvo rodomas dokumentinis kino filmas „Life after people“. Kino filme žiūrovai buvo kviečiami atlikti mintie eksperimentą ir įsivaizduoti, kas nutiktų, jei staiga išnyktų visi žmonės. Kas nutiktų su neprižiūrimais atominiais reaktoriais, kaip naminiai gyvūnai prisitaikytų prie naujų sąlygų, kiek laiko trukt, kol pastatai imtų griūti. Filme buvo atskleista kokią didelę įtaką žmogaus veikla turi pasauliui.

Prieš kino filmą buvo papasakota apie 17 darnaus vystymosi tikslų ir kaip svarbu jų siekti. Po šio intro dalyviai jautė didesnę empatiją. Norėdami pakliūti į šį kino seansą dalyviai bilietų nepirko. Buvo pasiūlyta akcija: „bilietas už idėją“, kur kino seanso dalyviai turėjo išsirinkti tuos darnaus vystymosi tikslus, kurie jiems atrodo svarbiausi ir pasiūlyti savo idėją, kaip to tikslo pasiekti. Keletas pavyzdžių čia:

Joana: Riboti žmonių veiklą žemėje, siekiant vienapusiškos naudos“

Elena: „Perdirbti atliekas, saugoti save bei gamtą“

Edvinas: „Mūsų kaip piliečių pati didžiausia pareiga atsakingai rinkti valdžios atstovus, kurie kurtų gražų, šviesų rytojų, kad vakare užmigę, ryte norėtume atsibusti jame.“

Karolis: „Neturiu, tik manau, kad vieno žmogaus pastangų tam neužtenka. Reikia kolektyvinio darbo.“

Rolandas: „Tvariam miestui reikia tvarios įvairaus amžiaus bendruomenės“

Agnė: „Norint sumažinti nelygybę, reikia stengtis šviesti visuomenę, ypač jaunimą, mokyti tolerantiško.“

Rokas: „Kviesti jaunimą burtis ir kalbėtis, nes jaunimas yra pasaulio ateitis.“

Dovydas: „Visi mano pažymėti atsakymai jau yra sprendžiami. Smagu stebėti visą progresą, kuris vyksta, o, kad šis procesas vyktų greičiau reikia žmonių supratingumo bei prisidėjimo. Taip pat būtų smagu, kad Lietuvoje atsirastų daugiau akcijų bei eisenų kovojant už tai.“

Deividas: „Skatinti žmones naudotis atsinaujinančiais energijos šaltiniais.“

Iveta: „Gera sveikata! Kuo daugiau judėti, daugiau valgyti vaisių ir daržovių ir daug vandens!“

Domas: „Pakeisti seną ugdymo programą, siekti keisti žmonių mastymą pradedant nuo jaunimo ir mokyklų.“

Vytautas: „Naikinti rasizmą!“.

Iš viso planuojama parodyti 10 dokumentinio kino seansų neįprastose vietose. Kiekvienas kino filmas skatins daugiau galvoti apie darnaus vystymosi tikslus ir iššūkius su kuriais susiduria žmonija ir globalus pasaulis.

Projektą „SDG doumentinio kino sesijos lauko ekrane“ vykdo VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija

Projektą finansuoja LR Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos vystomasis bendradarbiavimas