Dokumentinis kinas Alytuje

Kinas iš automobilio Alytaus industriniame rajone

2020 rugsėjo 17 d.  Alytuje šalia padangų gaisravietės įvyko įspūdingas ir neįprastas kino seansas po atviru dangumi. Buvo rodomas dokumentinis kino filmas „Life after people“. Kino filme  žiūrovai buvo kviečiami atlikti minties eksperimentą ir įsivaizduoti, kas nutiktų, jei staiga išnyktų visi žmonės. Kas nutiktų su neprižiūrimais atominiais reaktoriais, kaip naminiai gyvūnai prisitaikytų prie naujų sąlygų, kiek laiko truktų, kol pastatai imtų griūti. Filme buvo atskleista kokią didelę įtaką žmogaus veikla turi pasauliui.

Prieš kino filmą buvo papasakota apie 17 darnaus vystymosi tikslų ir kaip svarbu jų siekti.

Patyriminiai kino seansai ypač populiarūs Amerikoje ir dalyje Europos šalių, tačiau Lietuvoje, tai vis dar retas reiškinys. Tokio kino seanso esmė, sustiprinti pojūtį pasitelkiant tam tikrus išorinius dirgiklius. Tai gali būti tam tikrų kino filmo scenų inscenizacija, taip dar labiau įtraukiant žiūrovus į kino patyrimą. Alytuje rodyto kino filmo patyrimą sustiprinome, parinkdami atitinkamą vietą. Kino filmas buvo rodomas pramoniniame rajone, įmonės AB „Snaigė“ parkavimo aikštelėje. Visai netoliese, kitoje gatvės pusėje, visą Lietuvą sukrėtusi Alytaus padangų gaisro vieta. Buvo parinktas atitinkamas, postapokaliptinis kino filmas – „Life after people“ ir sukuriama reikiama nuotaika.

Tokiu būdu projekto organizatoriai siekė paskatinti kino žiūrovus susimąstyti apie tai, kokią įtaką jie daro pasaulio ekosistemai ir kaip galėtų prisidėti prie darnaus vystymosi tikslų siekimo.

 

VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija kartu su „Kino zona“ planuoja parodyti 10 dokumentinio kino seansų neįprastose vietose. Kiekvienas kino filmas skatins daugiau galvoti apie darnaus vystymosi tikslus ir iššūkius su kuriais susiduria žmonija ir globalus pasaulis.

 

Projektą „SDG dokumentinio kino sesijos lauko ekrane“ vykdo VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija

Projektą finansuoja LR Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos vystomasis bendradarbiavimas.

Projekto partneriai: Alytaus miesto savivaldybė.