Banksy interpretacijos Tauragėje

Banksy interpretacijų muziejus Tauragėje

Gatvės menas – prieštaringai vertinama saviraiškos priemonė. Norint užsiimti graffiti menu, reikia turėti dailės gebėjimų. Tačiau yra viena gatvės meno šaka, kuriai atlikti nėra būtina būti dailininku. Svarbiausia yra turėti ką pasakyti.

Tauragės atvirame jaunimo centre vykdytas Lietuvos kultūros tarybos finansuotas projektas „Banksy interpretacijos“. Įkvėpti žymaus britų menininko „Banksy“ jaunimo centro lankytojai stengėsi suprasti, kas jiems svarbu ir kaip konceptualią žinutę skirtą visuomenei ištransliuoti pasirinkus Stencil Art techniką.

Užsiėmime dalyvavo 15 jaunų žmonių ir visi turėjo ką pasakyti. Jaunuoliams buvo siūloma galvoti apie šeimą, draugus, mokyklą, miestą, šalį, o gal net globalų pasaulį ir pabandyti sukurti vaizdinę žinutę, kuri priverstų žmones susimąstyti.

Dalis jaunuolių pasirinko kurti konceptualaus meno kūrinį susijusį su ugdymo ir mokyklos problemomis. Jauni žmonės iškėlė problemą, kad kai kuriems jaunuoliams  išsilavinimas yra „užrakintas“. Gatvėje daug laiko praleidžiantys, prasčiau besimokantys jaunuoliai yra ugdymo sistemos iš anksto „nurašomi“. Savo graffiti darbe jaunimas atvaizdavo šią problemą.

Kiti ant svarstyklių pavaizdavo žmogaus teises reprezentuojančius simbolius ir teigė,  kad jauni žmonės gali „atsverti nelygybę“.

Kiti jaunuoliai smerkė lyčių stereotipus ir savo sukurtu trafaretu ir išpurkštu darbu pavaizdavo drąsias įžymybes nebijančias pasirodyti keistai ir neįprastai.

Kita jaunuolių grupė pavaizdavo smėlio laikrodį su iš jo byrančiais pinigais taip priversdami susimąstyti, kas gyvenime svarbiausia.

Iš viso 6 graffiti darbai papuošė jaunimo centro sieną ir Tauragėje buvo sukurtas pirmasis Banksy interpretacijų muziejus šiame mieste.

Mokymų metu jauni žmonės patys išmoko technikos ir yra pasirengę toliau kurti įkvepiančias žinutes skirtas savo miestui, o gal net pasauliui.

Projektą vykdo MB Pozityvūs sprendimai