Graffiti Radviliškis

KĄ GAUSIME SUJUNGĘ ISTORIJĄ IR GATVĖS MENĄ?

Projektu “Istorijos refleksija gatvės meno projekte” jauni žmonės buvo kviečiami į dialogą, į refleksiją su savimi ir vieni kitais, tam, kad suprastų, kokios Lietuvos istorinės asmenybės paliko ryškiausią pėdsaką jų asmenybėje.
Dažnai prieštaringai vertinamas graffiti ir gatvės menas čia pasitelkiamas tam, kad paskatinti jaunus žmones galvoti apie istorinius, kultūros įvykius ir asmenybes.
Pirmojoje kūrybinių dirbtuvių dalyje Radviliškio jaunimas dirbo grupėse, nusistatė lūkesčius, ugdėsi komandinio darbo kompetencijas. Kiekvienas dalyvis išsirinko po asmenybę, kurią norėtų atvaizduoti naudodamas gatvės meno (stencil art/graffiti) techniką.
Dalyviai buvo kviečiami atlikti minties eksperimentą ir pagalvoti, kaip norima pagerbti Lietuvos istorijos arba kultūros asmenybė atrodytų šiandien ? Ką kalbėtų, kokias problemas spręstų. Ar naudotų ginklą, laikraštį ar socialinius tinklus ?
Radviliškio jaunimas pasirinko „ikoninio“ grožio Barborą Radvilaitę. Jaunų žmonių manymu ji įkvėptų dabartinius žmones siekti tikslų ir būtų šių laikų influencerė, todėl ją atvaizdavo būtent tokia stilistika.
Kita grupė pasirinko rašytoją Antaną Baranauską. Jų manymu, jei rašytojas gyventų šiais laikais, jis ne tik rašytų apie „Anykščių šilelį“, o imtų jį ir kitas miškingas Lietuvos vietas saugoti ir ginti. Todėl jis buvo atvaizduotas kaip gamtosaugos aktyvistas saugantis medį.
Kita grupė dėl didvyriškų Simono Daukanto poelgių pavertė jį super didvyriu o sukilimo vadę Emiliją Pliaterytę pavertė lietuviškąją Žana d’Ark.
Visi darbai eksponuojami Radviliškio kultūros centre.
Projekto iniciatoriai VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija su šiuo kūrybiniu užsiėmimu aplankys iš viso 4 miestus.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.